Σκοντάφτεις συχνά πάνω σε καλώδια φόρτισης; Τα καλώδια που περιστοιχίζουν το γραφείο σου προκαλούν άγχος; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από ένα αντιαισθητικό χάος καλωδίων που γεμίζει το χώρο. 

Είτε εργάζεσαι από το σπίτι είτε σε γραφείο, η πιθανότητα να παραμείνεις παραγωγικός όταν το γραφείο σου είναι γεμάτο και ακατάστατο, είναι σχεδόν μηδαμινή.

Σύμφωνα με μία έρευνα οργάνωσης στο χώρο εργασίας, ένα γεμάτο ή ανοργάνωτο γραφείο έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στην απόδοση και την παραγωγικότητα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μας βλέπουν στο χώρο εργασίας, με το 40% των εργαζομένων να παραδέχονται ότι ένα ακατάστατο γραφείο δείχνει ότι ο συνάδελφός τους ήταν γενικά ανοργάνωτος.

Επομένως, η
οργάνωση καλωδίων είναι σημαντική όχι μόνο για αισθητικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους, καθώς κάνει τον χώρο σου να φαίνεται τακτοποιημένος, ενώ αποτρέπει πιθανά “εμπόδια” και τραυματισμούς από “σωρούς” καλωδίων, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της παραγωγικότητά σου.


Είτε ψάχνεις για ιδέες τακτοποίησης καλωδίων στο γραφείο, είτε θέλεις να μάθεις πώς να κρύβεις πολύμπριζα ή πρόσθετες καλωδιώσεις, διάβασε παρακάτω και θα βρεις τις 5 κορυφαίες σχετικές συμβουλές μας.

5 τρόποι τακτοποίησης καλωδίων στο γραφείο

1. Στερεωτικά ή δεματικά καλωδίων 

Η χρήση των επίπλων και συγκεκριμένα του ίδιου του γραφείου σου για την τοποθέτηση ανεπιθύμητων καλωδίων είναι ένας πολύ οικονομικός και εύκολος τρόπος για να τακτοποιήσεις τον χώρο σου χωρίς να χρειάζεται να κάνεις σημαντικές τροποποιήσεις. 


Χρησιμοποίησε ανθεκτικά δεματικά καλωδίων που είναι κατασκευασμένα για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Μόλις κάνεις τις απαραίτητες συνδέσεις, προσπάθησε να ομαδοποιήσεις τα καλώδια και έπειτα, κατά μήκος μπορείς να προσθέσεις δεματικά ανά περίπου 1-1,5 μέτρα. 


Αφού ολοκληρωθεί το δέσιμο των καλωδίων, κόψε τα πλαστικά που περισσεύουν από τα δεματικά για έχουν μία ακόμη πιο περιποιημένη και τακτοποιημένη όψη.


Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις στερεωτικά (ρόκα) για την οργάνωση των καλωδίων σου, θα πρέπει να είναι ταιριαστά με το σχήμα και το μέγεθος του καλωδίου που θέλεις να στηρίξεις για να αποφύγεις οποιαδήποτε ζημιά στο καλώδιο. Όταν καρφώνεις τα στερεωτικά, φρόντισε να μην τρυπήσεις το καλώδιο, καθώς μετά θα πρέπει σίγουρα να αντικατασταθεί.

2.  Πολύπριζα & Τάπες Καλωδίων

Η οργάνωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς την ύπαρξη αρκετού χώρου για τη σύνδεσή τους με το ρεύμα. Επομένως, τα πολύμπριζα είναι απαραίτητα για να διατηρείς όλα τα καλώδια του γραφείου σου συγκεντρωμένα σε ένα σημείο και τακτοποιημένα. 


Μπορείς να στερεώσεις τα απλά πολύπριζα σε οποιοδήποτε σημείο θέλεις με ταινία διπλής όψης στην κάτω ή πίσω πλευρά του γραφείου σου για να τα έχεις τακτοποιημένα μακριά από το οπτικό σου πεδίο.


Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι πολύπριζων που εξυπηρετούν τις εκάστοτε ανάγκες σας, ανάλογα με τον τύπο του γραφείου σας και τις αισθητικές σου προτιμήσεις:


  • Πολύπριζο χωνευτό/βιδωτό/συρταρωτό

  • Τετράγωνο πολύπριζο με καπάκι και επιφάνεια ασύρματης φόρτισης

  • Αναδυόμενο πολύπριζο (με λειτουργία push) 


Προτίμησε τα πολύπριζα με διακόπτη διακοπής ρεύματος, ώστε να μπορείς να απενεργοποιήσεις πλήρως όλα τα gadget σου για εξοικονόμηση ενέργειας. 

Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν
μεταλλικές υποδοχές για πολύπριζο ώστε να το στερεώσεις σε οποιοδήποτε σημείο του γραφείου σου για να είναι όσο το δυνατόν μη εμφανές!


Εκτός από τα πολύπριζα, ένας άλλος πρακτικός τρόπος οργάνωσης των καλωδίων, ειδικά για ένα γραφείο, είναι οι τάπες καλωδίων. Μπορείς να βρεις τάπα καλωδίων ανοιγόμενη, με ομαλό άνοιγμα και κλείσιμο, για να διατηρείς τακτοποιημένα όλα τα απαραίτητα καλώδια του γραφείου σου, χωρίς να χαλάς την αισθητική του χώρου.


Οι τάπες καλωδίων είναι οικονομικές και ανθεκτικές, ενώ οι περισσότερες διαθέτουν θύρες usb για τη φόρτιση συσκευών.

3. Κανάλια καλωδίων

Τα κανάλια καλωδίων ή κανάλια διανομής είναι μακρόστενα κανάλια που βοηθούν στη διαχείριση των καλωδίων στον τοίχο, το πάτωμα ή το σοβατεπί. 


Το “ατού” τους είναι ότι μπορείς να τα βάψεις ανάλογα με το χρώμα του δωματίου για να είναι αισθητικά συμβατά με τον υπόλοιπο χώρο.


Χρησιμοποίησε ένα κανάλι καλωδίων για να αποκρύψεις τα καλώδια ρεύματος ή των επιτοίχιων ηχείων κλπ. Σιγουρέψου όμως ότι το κανάλι παρέχει επαρκή χώρο για την άνετη φιλοξενία των καλωδίων που θέλεις να περάσεις μέσα σε αυτό. 


Τα κανάλια καλωδίων, εκτός των άλλων, αποτελούν την ιδανική λύση για την προστασία των καλωδίων ρεύματος, πληροφορικής και τηλεφώνου, ιδίως σε χώρους εργασίας. 


Στηρίζονται με αγκράφα προτρυπημένη ή καρφί, ενώ συνήθως πωλούνται με αυτοκόλλητη ταινία βάσης για να τα προσαρμόσεις κατάλληλα στην εκάστοτε επιφάνεια.

4. Οργάνωση & Απόκρυψη καλωδίων σε κουτί

Τα καλάθια και τα κουτιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρύψεις καλώδια χωρίς να χαλάσεις την αισθητική και τη διακόσμηση του χώρου σου. Από ξύλινα κουτιά μέχρι συρμάτινα καλάθια, υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές, ανεξάρτητα από το εσωτερικό σας στυλ. 

Ένα κουτί ή ένα καλάθι με λαβές λειτουργεί καλύτερα. Απλώς ομαδοποίησε τα καλώδια και βάλε τα στο ρεύμα μέσω της πίσω λαβής.


Στην αγορά επίσης διατίθενται κουτιά με τάπες καλωδίων που είναι καλαίσθητα και πολύ πρακτικά για την οργάνωση των καλωδίων γύρω από το γραφείο σου.


Ακόμη, μην ξεχνάς ότι τα κουτιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύσεις επιπλέον καλώδια επέκτασης και φορτιστές όταν δεν τα χρησιμοποιείς. 

5. Στήλη & σπιράλ καλωδίων

Η στήλη καλωδίων και το αυτοκόλλητο σπιράλ καλωδίων αποτελούν έξυπνες και οικονομικές λύσεις για την ομαδοποίηση καλωδίων και την ασφαλή διαχείρισή τους ώστε να μη μπερδεύονται και να πιάνουν πολύ χώρο.


Παρόλο που μπορεί να μην είναι η πιο αισθητικά ευχάριστη επιλογή, οι στήλες και τα σπιράλ καλωδίων είναι χρήσιμα και προσιτά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως όταν υπάρχει ένας επιτραπέζιος υπολογιστής που συνοδεύεται από ένα χάος καλωδίων.

Extra tips για τακτοποίηση καλωδίων στο γραφείο

  • Αν έχεις πολλά καλώδια που είναι μπερδεμένα μεταξύ τους και δυσκολεύεσαι να βρεις αυτό που θέλεις να βγάλεις από την πρίζα, τότε ένας διαχειριστής καλωδίων θα σου “λύσει” τα χέρια.

  • Αν θέλεις να κρύψεις λίγα καλώδια, προσπάθησε να τα βάλεις -όσο είναι εφικτό και ασφαλές βέβαια-, κάτω από τις μοκέτες και τα χαλιά σου.

  • Βάφοντας τα καλώδια στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο, το χαλί ή το σοβατεπί στο χώρο του γραφείου σου, μπορείς να τα «καμουφλάρεις» με τον πιο έξυπνο τρόπο.

  • Μία λύση οργάνωσης και αποθήκευσης των καλωδίων που δε χρησιμοποιούνται είναι η χρήση ρολών υγείας. Έτσι, τα καλώδια παραμένουν τακτοποιημένα, χωρίς να εμποδίζουν. 

Συμπέρασμα για Τακτοποίηση Καλωδίων στο Γραφείο

Η σωστή οργάνωση και τακτοποίηση των καλωδίων στο γραφείο σου είναι καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο για να γλιτώσεις από τον καθημερινό “πονοκέφαλο” που σου προκαλεί ο σωρός από τα μπερδεμένα καλώδια, αλλά και για να διατηρείς την τάξη και μια αισθητικά άρτια εικόνα στο χώρο σου, που θα σε βοηθήσει παραγωγικά!

Στην αγορά υπάρχουν πολλές λύσεις για την ασφαλή, οικονομική και έξυπνη οργάνωση των καλωδίων σου, ώστε να διαλέξεις αυτή που ανταποκρίνεται στις πρακτικές και αισθητικές ανάγκες σου.

Αν οι παραπάνω 5 λύσεις τακτοποίησης δεν σου αρκούν για να «καμουφλάρεις» τα καλώδια σου όπως ακριβώς θέλεις, μπορείς να επισκεφτείς το φυσικό μας κατάστημα για να σου δώσουμε εξατομικευμένες συμβουλές ή να μπεις στο
e-shop μας και να κάνεις την παραγγελία σου, διαλέγοντας ανάμεσα στη μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας για οργάνωση γραφείου σε ανταγωνιστικές τιμές.