Σίγουρα η κουζίνα είναι ένας από τους χώρους του σπιτιού όπου περνάμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μας.


Εκτός από το μαγείρεμα, στην κουζίνα μπορεί να γίνει η αποθήκευση των τροφίμων και λιχουδιών μας, αλλά και να συγκεντρωθούν όλα τα μέλη για να συζητήσουν και να ειδωθούν με αφορμή ένα γεύμα.


Γι’ αυτό είναι σημαντικό στο συγκεκριμένο χώρο να μην επικρατεί ένα χάος. Η τακτοποίηση και η σωστή οργάνωση των ντουλαπιών είναι απαραίτητη όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς.


Όταν βάζεις σε τάξη τα τρόφιμα που είναι σε ντουλάπια, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις αυτό που ψάχνεις κάθε φορά, χωρίς να χάνεις πολύτιμο χρόνο. 


Μπορεί να σου φαίνεται “βουνό”, αλλά η οργάνωση των ντουλαπιών κουζίνας δε θέλει κόπο, αλλά… τρόπο! 


Είτε έχεις μικρή, είτε μεγάλη κουζίνα, σίγουρα θα βρεις διάφορους έξυπνους τρόπους αποθήκευσης για την αξιοποίηση κάθε γωνιάς της. 


Παρακάτω θα βρεις μερικά tips για οργάνωση ντουλαπιών κουζίνας σε 3 μόλις βήματα αλλά και ποιοι είναι οι 5+1 πιο πρακτικοί μηχανισμοί για ντουλάπια κουζίνας που θα βάλουν σε τάξη τα πάντα!

5+1 Μηχανισμοί για ντουλάπια κουζίνας για τέλεια οργάνωση

1.Μηχανισμοί Ντουλαπιών Κουζίνας τύπου Φασόλι


Οι μηχανισμοί τύπου φασόλι είναι μια έξυπνη λύση για την οργάνωση των ντουλαπιών κουζίνας, καθώς είναι κατάλληλοι για τοποθέτηση είτε σε αριστερά, είτε σε δεξιά ντουλάπια τυφλής γωνίας.


Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως ακόμη και η πιο δυσπρόσιτη γωνία του ντουλαπιού, παρέχοντας μια ευέλικτη λύση για την αποθήκευση σκεύων και άλλων αντικειμένων.


Πρόκειται για μια έξυπνη και πρακτική λύση για την οργάνωση των ντουλαπιών κουζίνας, που βοηθά στη μείωση του “χάους” και στη βελτίωση της λειτουργικότητας τους.

2. Συρμάτινα Συρτάρια Κουζίνας


Αν θέλεις να πολλαπλασιάσεις τον αποθηκευτικό χώρο σε ένα μεγάλο ντουλάπι της κουζίνας σου, τότε τα συρμάτινα συρτάρια κυριολεκτικά θα σου “λύσουν τα χέρια”.


Αξιοποίησε κάθε σπιθαμή του χώρου σου με τα ειδικά συρμάτινα συρτάρια για ντουλάπια ή με τα συρμάτινα συρτάρια νεροχύτη, που τοποθετούνται ακριβώς στο σημείο κάτω από τον νεροχύτη, όπου λόγω των σιφονιών είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί ο χώρος. 


Ταξινόμησε και οργάνωσε κάθε αντικείμενο σε ένα συρτάρι που θα ανοίγει πανεύκολα και θα σε διευκολύνει κάθε στιγμή στην κουζίνα σου.

3. Μηχανισμοί για ψηλά ντουλάπια κουζίνας


Οι τροφοθήκες είναι μια εξαιρετική λύση για την οργάνωση των ψηλών ντουλαπιών της κουζίνας. Συγκεκριμένα, οι μηχανισμοί για ψηλά ντουλάπια και οι τροφοθήκες με οδηγό επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε αντικείμενα που αποθηκεύονται σε ψηλά σημεία, ενώ κάνουν τον χώρο πιο εύκολα προσβάσιμο.


Επιπλέον, οι τροφοθήκες προστατεύουν τα αντικείμενα που αποθηκεύονται από πιθανές ζημιές ή σπασίματα, καθώς τα κρατούν σε ασφαλή θέση.


Έτσι γίνεται χρήση του χώρου στο μέγιστο βαθμό, ενώ προστίθεται μια στοιχειώδης διακοσμητική πινελιά στην κουζίνα, με μία εντυπωσιακή και καλά “κρυμμένη” τροφοθήκη που περιέχει τα πάντα!

4. Τροφοθήκες για ντουλάπια βάσεως


Η οργάνωση των ντουλαπιών στην κουζίνα μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη και λειτουργική με τον σωστό εξοπλισμό. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι οι τροφοθήκες για ντουλάπια βάσεως


Συγκεκριμένα, υπάρχουν μπουκαλοθήκες, δίπατα ή τρίπατα με τηλεσκοπικό οδηγό και φρένο για την πλήρη αξιοποίηση του χώρου του ερμαρίου, αφού ο τηλεσκοπικός οδηγός σου επιτρέπει να βρεις εύκολα τα αντικείμενα που χρειάζεσαι χωρίς να πρέπει να ψάχνεις μέσα στο σκοτάδι.


Επιπλέον, το υδραυλικό σύστημα του φρένου προστατεύει το περιεχόμενο του συρταριού από τυχόν κραδασμούς κατά τη χρήση. 

5. Μηχανισμοί Magic Corner


Οι μηχανισμοί Magic Corner είναι ιδανικοί για την οργάνωση της κουζίνας σου, καθώς μπορούν να προσαρμοστούν σε αριστερή ή δεξιά γωνία δημιουργώντας επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. 


Επιτρέπουν λοιπόν τη χρήση ακόμα και των "τυφλών" σημείων της κουζίνας σου και προσφέρουν την καλύτερη λύση για την αποθήκευση των μαγειρικών σκευών, των πιάτων και των τροφίμων.

6. Μύλοι 1/2 & 3/4 (Γωνιακά Ερμάρια)


Όταν θέλεις να οργανώσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου, οι μύλοι 3/4 και 1/2 μπορούν να σε βοηθήσουν να εκμεταλλευτείς αποτελεσματικά τον χώρο σου. 


Οι μύλοι 3/4 είναι ιδανικοί για τα γωνιακά ντουλάπια και μπορείς να τον τοποθετήσεις είτε στο αριστερό, είτε στο δεξί ντουλάπι βάσης. Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα αντικείμενα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό του ντουλαπιού, καθιστώντας τον χώρο πιο λειτουργικό.


Για τα ντουλάπια με τυφλή γωνία, οι μύλοι 1/2 αποτελούν μία έξυπνη λύση οργάνωσης. Μπορείς να τους τοποθετήσεις στο ένα από τα δύο ντουλάπια και να αξιοποιήσεις πλήρως το χώρο τους. 


Ακόμη, ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα αντικείμενα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό του, χωρίς να χρειάζεται να σέρνεις και να κουβαλάς τα αντικείμενα σου από το ένα ντουλάπι στο άλλο.

Οργάνωση ντουλαπιών κουζίνας σε 3 απλά βήματα

1. Άδειασε τα ντουλάπια σου

Αρχικά πρέπει να αδειάσεις εντελώς τα ντουλάπα σου, βγάζοντας όλα τα αντικείμενα. Ακούμπησε τα πάνω σε καρέκλες, πάγκους, τραπέζια ή οπουδήποτε αλλού κι έπειτα προσπάθησε να τα ξεχωρίσεις. 


Δες ποια από αυτά έχουν λήξει και πέταξέ τα ή δώσε όσα δεν χρησιμοποιείς ποτέ. Στη συνέχεια, καθάρισε καλά όλη την επιφάνεια των ντουλαπιών για να μπορείς να επανατοποθετήσεις τα αντικείμενα.  

2. Ομαδοποίησε τα αντικείμενα

Αφού κάνεις τον διαχωρισμό μεταξύ αυτών που θα πετάξεις και αυτών που θα κρατήσεις, κάνε μια σωστή ομαδοποίηση. Βάλε, για παράδειγμα, αλλού τα ποτήρια, αλλού τα μπαχαρικά και αλλού τις κονσέρβες κλπ. 


Φρόντισε να τα οργανώσεις με βάση το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς ώστε να βρίσκεις ό,τι χρειάζεσαι γρήγορα και εύκολα αυτό που χρειάζεσαι. Τοποθέτησε δηλαδή σε ψηλότερα ράφια ή σε πιο δυσπρόσιτα σημεία αυτά που χρησιμοποιείς σπάνια και σε πιο χαμηλά ράφια αυτά που καθημερινά έχεις ανάγκη.  

3. Βάλε κάθε αντικείμενο σε ειδικό δοχείο

Αγόρασε μερικά διάφανα δοχεία σε διάφορα μεγέθη και βάλε μέσα τα τρόφιμά σου.  Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, που θα τα έχεις όλα περιποιημένα και τακτοποιημένα στο ντουλάπι σου, θα μπορείς και πολύ εύκολα να βρίσκεις αυτό που ψάχνεις χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσεις την κάθε συσκευασία τροφίμων, ενώ παράλληλα τα τρόφιμα θα διατηρούνται αναλλοίωτα. 


Τοποθέτησε αυτοκόλλητα και γράψε πάνω σε κάθε δοχείο τι περιέχει για να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. 

Συμπέρασμα για Έξυπνη Οργάνωση Ντουλαπιών Κουζίνας

Η οργάνωση των ντουλαπιών της κουζίνας σου είναι το Α και το Ω όχι μόνο για μια αισθητικά αρμονική εικόνα τάξης, αλλά και από άποψη πρακτικότητας και λειτουργικότητας. 


Εκμεταλλεύσου στο έπακρο κάθε χιλιοστό των ντουλαπιών της κουζίνας σου με έξυπνες λύσεις οργάνωσης και αποθήκευσης που εξυπηρετούν εσένα και την οικογένειά σου. 


Αν οι παραπάνω 5+1 λύσεις οργάνωσης ντουλαπιών κουζίνας σου έδωσαν έμπνευση και θέλεις να τις εφαρμόσεις άμεσα και να κάνεις πιο λειτουργικό τον πολυσύχναστο αυτό χώρο του σπιτιού σου, μπορείς να επισκεφτείς το φυσικό μας κατάστημα για να βρεις τους μηχανισμούς που χρειάζεσαι ή να μπεις στο e-shop μας και να κάνεις άμεσα την παραγγελία σου. 


Η εταιρεία Zalonis διακρίνεται για την μεγάλη ποικιλία σε εξαρτήματα επίπλων και την άριστη ποιότητα των προϊόντων της, αλλά και για τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.


Ελπίζουμε το άρθρο αυτό, εκτός από εσένα, να καταφέρει να εμπνεύσει και πολλά άλλα άτομα που ψάχνουν έξυπνες και προσιτές λύσεις εξοικονόμησης χώρου για το σπίτι τους! 


Γι’ αυτό, θυμήσου να μοιραστείς αυτό το άρθρο με όποιον το χρειάζεται!