Όταν ένας χώρος του σπιτιού ή ολόκληρο το σπίτι μας είναι μικρότερο απ’ όσο θα θέλαμε, τότε δε σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε σπίτι, αλλά τον τρόπο που το βλέπουμε και το οργανώνουμε.


Μάλιστα, ένα μικρό διαμέρισμα που είναι βολικό και “ζεστό” μπορεί να γίνει πολύ πιο πρακτικό από ένα μεγάλο σπίτι, εξυπηρετώντας κάθε ανάγκη αποθήκευσης σε λίγα μόλις τετραγωνικά. 


Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, οι έξυπνες DIY λύσεις για εξοικονόμηση χώρου και αποθήκευση είναι απαραίτητες.


Το θετικό είναι ότι οι λύσεις που διατίθενται στην αγορά είναι ποικίλες, καλύπτοντας κάθε ανάγκη αποθήκευσης και… επέκτασης του χώρου!


Κι επειδή πολλές φορές, οι λύσεις μπορεί να είναι τόσο προφανείς που περνούν απαρατήρητες, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις 5 πιο πρακτικές, οικονομικές και δημιουργικές ιδέες που θα σου δώσουν έμπνευση και έναυσμα να τις εφαρμόσεις για την καλύτερη διαχείριση του χώρου σου.

5 ιδέες για εξοικονόμηση χώρου

Σίγουρα κάποια στιγμή, σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, οι περισσότεροι από εμάς ήρθαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα διαχείρισης του χώρου μας. 


Αν όμως εφαρμόσεις ένα καλά οργανωμένο σύστημα αποθήκευσης και εξοικονόμησης χώρου, τότε θα καταλάβεις ότι υπάρχει αισθητή διαφορά. Οι έξυπνοι χώροι στο σπίτι σου μπορούν να δημιουργηθούν οικονομικά και απλά, κάνοντας απλώς τις σωστές επιλογές σε έπιπλα-μηχανισμούς που θα αναπροσαρμόσουν τον χώρο σου.


Ρίχνοντας μια ματιά στις παρακάτω ιδέες, θα αναθεωρήσεις τον τρόπο που βλέπεις τον χώρο σου και θα μπορέσεις να τον απολαύσεις όπως του αξίζει!

1. Κρεβάτι ντουλάπα (κρεβάτι τοίχου)

Τα κρεβάτια ντουλάπα ή αλλιώς, κρεβάτια τοίχου είναι η πιο ευρηματική λύση για να… εξαφανίσεις τον όγκο που καταλαμβάνει το κρεβάτι σου! 


Αν στο υπνοδωμάτιό σου ο χώρος δεν επαρκεί για να έχεις ένα μονό ή διπλό κρεβάτι συνεχώς στο πάτωμα, μπορείς να τοποθετήσεις τον κατάλληλο μηχανισμό για κρεβάτι ντουλάπα που τοποθετείται στον τοίχο και θυμίζει όπως προδίδει και το όνομά του… μία ντουλάπα!


Έτσι, η αισθητική και η πρακτικότητα συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο. Ανάλογα με τις ανάγκες του δωματίου αλλά και τις δικές σου προτιμήσεις, μπορείς να διαλέξεις μονό ή διπλό κρεβάτι ντουλάπα για οριζόντια ή κάθετη τοποθέτηση. 

2. Μηχανισμός σερβιτόρου

Ο μηχανισμός ανύψωσης ή αλλιώς, μηχανισμός σερβιτόρου αποτελεί την ιδανική λύση για τη δημιουργία τραπεζιών που συντελούν στην έξυπνη εξοικονόμηση χώρου και αποθήκευση στο σαλόνι σου.


Με τη βοήθεια αυτού του μηχανισμού, μπορείς να μετατρέψεις το κανονικό τραπεζάκι σαλονιού σε ένα απόλυτα λειτουργικό έπιπλο που διαθέτει αποθηκευτικό χώρο στο εσωτερικό του. Αποθήκευσε στο εσωτερικό του βιβλία, τηλεχειριστήρια ή οτιδήποτε δε θέλεις να είναι σε εμφανές σημείο και βρες το εύκολα και απλά μόλις το χρειαστείς!


Ακόμη, τα ελατήρια που τοποθετούνται βοηθούν στην ανύψωση της επιφάνειας του τραπεζιού, διευκολύνοντας στην ανυψωμένη αυτή θέση το διάβασμα, την εργασία ή το φαγητό σου.

3. Μηχανισμός μετατροπής ραφιέρας σε τραπέζι

Όταν υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης χώρου στο σπίτι σου, μπορείς να γίνεις και ο πιο ευφάνταστος “Ταχυδακτυλουργός”! Φτάνει να έχεις την κατάλληλη έμπνευση και αντίληψη για να διαχειριστείς σωστά το χώρο σου.


Αν λοιπόν χρειάζεσαι μία μικρή τραπεζαρία για να τρως με την οικογένεια σου, αλλά “κλείνει” πολύ το χώρο και τον κάνει να φαίνεται ακόμη μικρότερος, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις ένα μηχανισμό μετατροπής ραφιέρας σε σπαστό τραπέζι


Κατά τη διάρκεια της μέρας μπορείς να τοποθετείς μαγειρικά σκεύη ή πιατικά στην καλαίσθητη ραφιέρα σου, και το βράδυ να “ανοίγει” ένα άνετο τραπέζι όπου θα μπορείς να φας και να απολαύσεις ξεχωριστές στιγμές με την οικογένειά σου! 

4. Μηχανισμός τραπεζιού-συρταριού 

Αν η κουζίνα σου είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να βάλεις ένα τραπέζι στο οποίο θα μπορείς να τρως άνετα το πρωινό σου, μην απογοητεύεσαι! 


Αρκεί να τοποθετήσεις τον κατάλληλο μηχανισμό τραπεζιού-συρταριού με αναδιπλούμενη πρόσοψη και ανοίγοντας το συρτάρι σου, αντί να βρεις τα μαχαιροπήρουνα, θα εμφανιστεί ένα πρακτικό τραπεζάκι που θα μπορείς να κλείσεις όποτε θέλεις.

5. Πολυμορφικό κρεβάτι τοίχου-γραφείο

Ένα κρεβάτι τοίχου, εκτός από ντουλάπα όπως είδαμε παραπάνω, μπορεί να “μεταμορφωθεί” και σε ένα άνετο γραφείο. 


Ένα πολυμορφικό κρεβάτι τοίχου-γραφείο εξυπηρετεί με τον πιο ιδανικό τρόπο έναν περιορισμένο χώρο, όπως για παράδειγμα ένα παιδικό δωμάτιο. Ο μηχανισμός κρεβάτι τοίχου-γραφείο μετατρέπει τα πολυμορφικά, πτυσσόμενα κρεβάτια τοίχου (μονά, διπλά ή κουκέτες), σε ένα υπέροχο γραφείο που έχει μάλιστα και ραφάκια για τοποθέτηση βιβλίων ή άλλων αντικειμένων.

Tips για εξοικονόμηση χώρου στο σπίτι

  • Εκμεταλλεύσου την ιδέα ενός αναδιπλούμενου γραφείου που δεν πιάνει χώρο συνεχώς, αλλά μπορείς να το ανοίγεις μόνο όταν το χρειάζεσαι.

  • Αν έχεις ποδήλατο ή σκέφτεστε να αγοράσεις αλλά σε προβληματίζει η έλλειψη χώρου στο διαμέρισμά σου, σκέψου ότι υπάρχουν διάφορα έπιπλα ή γάντζοι που μπορούν να στερεωθούν στον τοίχο για να μη χάνεις πολύτιμο χώρο από το πάτωμα.

  • Για να συνδυάσεις την ιδιαίτερη αισθητική του χώρου και την πρακτική αποθήκευση αντικειμένων, τοποθέτησε έναν ξύλινο πίνακα με μικρά ραφάκια σε ένα τοίχο.

  • Αν υπάρχουν σκάλες στο σπίτι σου, τότε μπορείς σίγουρα να εκμεταλλευτείς τον χώρο κάτω από αυτήν για αποθήκευση ρούχων, παπουτσιών ή ηλεκτρικών συσκευών.

  • Ένας μικρός και ενιαίος χώρος μπορεί να “χωριστεί” σε δωμάτια εύκολα, με τη βοήθεια των διαχωριστικών ραφιών, που μπορούν να διαχωρίσουν το κρεβάτι από τον υπόλοιπο χώρο, παρέχοντας παράλληλα χώρο αποθήκευσης για διάφορα αντικείμενα. 

Συμπέρασμα για Εξοικονόμηση Χώρου

Όταν ένας χώρος σου είναι περιορισμένος, η ανάγκη σωστής διαχείρισής του και της δημιουργίας “έξυπνων χώρων” είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.


Άλλωστε, η “τέχνη” της εξοικονόμησης χώρου χρειάζεται μελέτη και σωστή καθοδήγηση για να βρεις τις λύσεις που θα σε ικανοποιήσουν τόσο σε πρακτικό, όσο και σε αισθητικό επίπεδο.


Αν οι παραπάνω 5 λύσεις εξοικονόμησης χώρου σου έδωσαν έμπνευση και θέλεις να τις εφαρμόσεις άμεσα στη “φωλιά” σου, μπορείς να επισκεφτείς το φυσικό μας κατάστημα για να βρεις τα έπιπλα-μηχανισμούς που χρειάζεσαι ή να μπεις στο eshop μας και να κάνεις την παραγγελία σου. 


Η εταιρεία Zalonis διακρίνεται για την μεγάλη ποικιλία σε εξαρτήματα επίπλων και την άριστη ποιότητα των προϊόντων, αλλά και για τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.


Ελπίζουμε το άρθρο αυτό, εκτός από εσένα, να καταφέρει να δώσει έμπνευση και σε πολλά άλλα άτομα που ψάχνουν έξυπνες και προσιτές λύσεις εξοικονόμησης χώρου για το σπίτι τους! 

Γι’ αυτό, μην ξεχάσεις να μοιραστείς αυτό το άρθρο με τους φίλους σου!