ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΟΔΗΓΩΝ

Ποια είναι η διαφορά στους τύποι οδηγών συρταριών; Εδώ θα δούμε όλα τα διαφορετικά είδη οδηγών όπως και οδηγίες για την τοποθέτηση τους. Έτσι θα μπορείτε να επιλέξετε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας!

 

Τεχνολογία Κύλισης:

  • Οδηγοί με γραμμικό ρουλεμάν
    Συνήθως αναφέρεται σε όλους τους οδηγούς που η κύλιση τους γίνεται με κλειστό σύστημα ρουλεμάν. Λόγο της τεχνολογίας τους, είναι ανθεκτικοί σε μεγαλύτερα φορτία και υποστηρίζουν πλήρη ή υπερπλήρη εξαγωγή του συρταριού για ευκολότερη πρόσβαση στα περιεχόμενα του.
  • Οδηγοί με ροδάκι
    Ο παλιότερος, αλλά και πιο συνηθισμένος τύπος οδηγών συρταριού. Η κύλιση τους γίνεται με ροδάκια που βρίσκονται στις δύο άκρες του οδηγού. Η επέκταση τους συνήθως καλύπτει περίπου τα ¾ του συνολικού μήκους του οδηγού. Η τοποθέτηση τους γίνεται στο κάτω μέρος του συρταριού αλλά είναι εκτεθειμένοι όταν το συρτάρι είναι ανοιχτό.

     
  • Κρυφοί οδηγοί
    Ένα τύπος οδηγού που τοποθετείτε στο κάτω μέρος του συρταριού και είναι τελείως κρυφός κατά το άνοιγμα του. Συνήθως, ο όρος χρησιμοποιείτε για οδηγούς υψηλών προδιαγραφών πλήρους επέκτασης που έχουν ενσωματωμένο μηχανισμό για ομαλό κλείσιμο ή άνοιγμα με το πάτημα.

 

Τρόπος Επέκτασης

  • Τηλεσκοπικό άνοιγμα
    Η κίνηση γίνεται σε πολλαπλά μέρη του οδηγού που επεκτείνονται προς τα έξω. Ένα παράδειγμα είναι οι οδηγοί πλάγιας τοποθέτησης με κλειστού τύπου ρουλεμάν.

     
  • Υπέρ-τηλεσκοπικό άνοιγμα
    Χαρακτηριστικό κάποιων οδηγών με γραμμικό ρουλεμάν πλάγιας τοποθέτησης. Επιτρέπει το συνολικό άνοιγμα του συρταριού και λίγο ακόμα, δίνοντας πλήρη πρόσβαση στα περιεχόμενα του ακόμα και αν το συρτάρι βρίσκεται σε πάγκο κουζίνας που προεξέχει όταν βρίσκεται σε τελείως κλειστή θέση.
    Επίσης υπερ-τηλεσκοπικοί οδηγοί χρησιμοποιούνται σε έπιπλα σαλονιού τύπου κονσόλας όπου υπάρχει η ανάγκη ένα τραπεζι μικρών σχετικά διαστάσεων να επεκτείνεται ώστε να δημιουργείται κανονικού ή και μεγάλου μεγέθους τραπεζαρία.
  • Οδηγοί μερικής εξαγωγής
    Οδηγός που η επέκταση του καλύπτει περίπου τα ¾ του συνολικού μήκους του οδηγού.
    Αυτοί οι οδηγοί είναι συνήθως οικονομικότεροι και χρησιμοποιούνται όταν δεν είναι απαραίτητο το πλήρες άνοιγμα του συρταριού για την πρόσβαση στα περιεχόμενα του.

     

 Τοποθέτηση, ρύθμιση

  • Μέρος-κομμάτι ερμαρίου, σταθερού σημείου
    Το μέρος του οδηγού που τοποθετείται στο σταθερό κομμάτι του κουτιού.
  • Μέρος-κομμάτι συρταριού
    Το μέρος του οδηγού που τοποθετείται στο κομμάτι του συρταριού.


  • Διαφορά πλάτους κατασκευής συρταριού
    Η απαιτούμενη διαφορά πλάτους σε κάθε πλευρά του οδηγού για την σωστή λειτουργία του. Διαφέρει ανάλογα την μάρκα, το μοντέλο και τον τύπο οδηγού (πλάγιας ή κρυφής τοποθέτησης).
  • Οδηγοί συρταριού πλάγιας τοποθέτησης
    Τύπος οδηγού που τοποθετείται στα πλάγια του συρταριού. Οι οδηγοί με γραμμικό ρουλεμάν μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο στα πλάγια του συρταριού. Οι οδηγοί με ροδάκι πατάνε στο κάτω μέρος του συρταριού και έτσι μερικές φορές τους αποκαλούμε και οδηγούς κάτω τοποθέτησης. Ανήκουν βέβαια στην κατηγορία πλάγιας τοποθέτησης γιατί εμφανίζονται στα πλάγια του συρταριού κατά το άνοιγμα του και χρειάζονται ειδικές διαφορές πλάτους κατασκευής συρταριού για την τοποθέτησή τους.
  • Μήκος οδηγού
    Αναφέρεται στο ολικό μήκος του εκάστοτε οδηγού. Ανάλογα με το βάθος του κάθε συρταριού γίνεται και η επιλογή του σωστού μήκους οδηγού. Αν ο χώρος είναι περιορισμένος, για να γίνει η σωστή επιλογή του οδηγού πρέπει να γίνει σωστός έλεγχος των τεχνικών διαστάσεων (μήκος, πάχος)

     
  • Χειροκίνητη ρύθμιση
    Αναφέρεται στις οβάλ τρύπες πάνω στον οδηγό που επιτρέπουν την ρύθμιση της θέσης του οδηγού εμπρός-πίσω και πάνω-κάτω για την σωστή και ομαλή λειτουργία του.

     

Τρόπος ανοίγματος - κλεισίματος

  • Αυτόματο κλείσιμο
    Χαρακτηριστικό μερικών οδηγών που τραβάει το συρτάρι στα τελευταία εκατοστά κατά το κλείσιμο του. Συνήθως υπάρχει στους οδηγούς με ροδάκι. Οι οδηγοί με γραμμικό ρουλεμάν που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ονομάζονται και με την κατάλληλη ένδειξη. Οι οδηγοί με ομαλό κλείσιμο (φρένο) αποτελούν υποκατηγορία των οδηγών με αυτόματο κλείσιμο.

     
  • Άνοιγμα με το πάτημα
    Ένα είδος οδηγού που επιτρέπει το άνοιγμα του συρταριού με ελαφρύ πάτημα στο μπροστινό μέρος του συρταριού. Χρήσιμο σε μοντέρνες κατασκευές που η χρήση λαβής η πόμολου δεν είναι επιθυμητή για ένα μινιμαλιστικό αποτέλεσμα.

     
  • Συγκράτηση
    Ένα χαρακτηριστικό οδηγών που συγκρατούν το συρτάρι όταν βρίσκεται σε τελείως ανοιχτή ή κλειστή θέση.

     
  • Αποσύνδεση με τράβηγμα
    Ένα χαρακτηριστικό κάποιων οδηγών πλαϊνής τοποθέτησης που δίνει την δυνατότητα αποσύνδεσης του συρταριού με ένα ελαφρύ σήκωμα και τράβηγμα προς τα έξω του συρταριού.
    Με την αντίστροφη διαχείριση, επανατοποθετείτε το συρτάρι στους οδηγούς του.

     
  • Ομαλό κλείσιμο (φρένο)
    Ένα χαρακτηριστικό των πιο ποιοτικών οδηγών. Επιτρέπει το ομαλό κλείσιμο του συρταριού στα τελευταία εκατοστά του κλεισίματος. Χρησιμοποίει έναν αποσβεστήρα για την μείωση του θορύβου και της φθοράς του μηχανισμού.
          
     

Ανοχή

  • Ανοχή βάρους
    Το συνολικό βάρος που είναι σχεδιασμένος ο κάθε οδηγός να υποστηρίζει. Αν υπάρχει ανάγκη μεγάλης ανοχής βάρους τότε θα πρέπει να δείτε τις κατηγορίες οδηγών βαρέως τύπου για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.